SHANGHAI EAST INTERNATIONAL MEDICAL CENTER REPLACEMENT PROJECT
INTERNATIONAL DESIGN COMPETITION

Shanghai, China


Recalling the operations of imaging, the ability to see within the body, the intelligent skin that incorporates principles of biomimicry has a large quantity of transparency revealing internal functions and structures.

The skin features:
- A southwesterly solar wall to power the critical loads of the Surgery floor, with a back up battery system
- Areas of a double skin to lower mechanical loads
- Sun shades and light shelves to optimize day lighting opportunities
- Roof top healing gardens to take advantage of the insulating and water retention attributes
- A waterfall which will create a memorable image and provide 15 to 20% of the cooling load capacity

A central entry atrium has been added in the new hospital at the end of the concourse or public bypass connected to the existing atrium of the hospital. This concourse defines and segregates the public circulation and creates a new face to the existing hospital complex while providing identity to the individual components.

From the new atrium the public realm continues to the clinical sky lobby that reaches the rooftop healing garden located on the existing hospital.

← back